Search results for

Tayar Berbunyi Bila Jalan, lihat Wheel Bearing Kereta anda

post

TAYAR KORANG BERBUNYI KUAT BILA BERGOLEK!! BAIK KORANG CHECK BEARING TAYAR KORANG!!! KORANG DIY SENDIRI KAT RUMAH KORANG!! Bunyi pada tayar jelas semasa kereta berjalan nie agak general dan banyak punca ... Kalau ikut keterangan kamu tu saya juga suspek…...

Kiraan Zakat Untuk Pencarum ASB Biasa & ASB Financing

post

Tahu tak, setiap caruman di Amanah Saham Nasional (ASB) wajib dizakatkan kerana ianya termasuk dalam Zakat Wang Simpanan. Perihal lanjut bergantung kepada kategori anda sebagai pencarum; ASB Biasa Pelaburan ini dibuat menggunakan wang sendiri sebagai modal caruman. Untuk situasi ini,…...

Rawatan Masalah Batuk dan Selsema menggunakan Susu Kunyit

post

Susu kunyit sangat bagus untuk menghilangkan batuk, selesema atau penyakit yang melibatkan saluran pernafasan seperti asthma.  Ianya juga sangat baik untuk pencernaan. Kami nak berkongsi dengan anda resipi susu kunyit yang boleh diamalkan untuk seisi keluarga. Resipi ini telah dikongsikan…...

Petua Untuk Wujudkan Keluarga Bahagia

post

SOLAT awal waktu, PASTI keluarga akan bahagia. Beza orang yang sekadar solat dengan orang yang solat di awal waktu, ibarat langit dan bumi. Jauh bezanya. Dan Allah akan hujani rezeki pada rumah orang-orang yang jaga solat di awal waktu. Wujudkan…...

Cara Mohon Insentif Kahwin RM1,000 Buat Rakyat Selangor

post

Rakyat Selangor merupakan antara yang paling bertuah kerana banyak manfaat ditawarkan oleh Kerajaan Negeri. Antara yang terbaru adalah pasangan yang baru berkahwin berpeluang untuk menerima hadiah perkahwinan dalam bentuk wang tunai daripada Kerajaan Negeri Selangor. Permohonan ini tertakluk kepada syarat-syarat…...

Peraturan Baru AirAsia 2018 Terhadap Penggunaan PowerBank dalam Pesawat

post

Terkini tular di media sosial mengenai satu memo daripada pihak AirAsia menyatakan larangan penggunaan Powerbank untuk semua penerbangan. Terkandung dalam memo tersebut juga menyatakan penumpang tidak dibenarkan membawa Powerbank berkapasiti melebihi 20,000mAh serta dikehendaki mengambil langkah tambahan termasuk memisahkan dan…...

Cara Jaga Kereta dengan Gearbox Transmisi CVT

post

Memandu sebuah kenderaan dengan transmisi CVT adalah berbeza berbanding transmisi automatik biasa. Oleh kerana ia tiada gear, penukaran kelajuan amat lancar dan menjimatkan minyak berbanding transmisi tradisional. Kereta moden kebanyakannya telah pun dilengkapi dengan transmisi CVT. Namun begitu, tidak ramai…...

Hubungi

page

Tim Pelbagai sedia menerima artikel perkongsian untuk terbitan blog. Sebarang perkongsian boleh di-email'kan kepada [email protected]

Cara Tukar Kereta Setiap 5 Tahun Sambil Dapat Menabung Lagi

post

Past semua orang ada cita-cita macam ni. Betul kan? Sebelum saya kongsikan idea ni, disclaimer dulu, ianya adalah idea olahan dangubahan mengikut kefahaman penulis. Kalau ianya sesuai dengan kapabiliti kewangan anda, boleh amalkan, kalau tak, abaikan @ olah mengikut kesesuaian.…...