Cara pam minyak kenderaan menggunakan kad debit tanpa caj deposit RM200 dipegang pihak bank

Kemaskini : Cara ini hanya boleh digunakan pada Stesen PETRON sahaja.

Pernah tak isi minyak kenderaan guna kad debit di pam stesen minyak? Kalau pernah, tahu tak jumlah pra-kelulusan menggunakan kad adalah berjumlah RM200?

Jumlah RM200 tu akan di’pegang’ oleh bank sehingga pihak bank pulangkan baki isi minyak anda semula dalam tempoh 3 hari waktu bekerja.

Sebagai contoh, anda isi minyak, duit dalam kad tersebut akan ‘hilang’ RM200, anda isi sehingga jumlah RM17.00 (10 Liter RON95). Bank akan pulang duit baki RM183.00 dalam 3 hari waktu bekerja berikutnya.

RM183 banyak tu.

Di sini kami nak share bagaimana menggunakan kad debit untuk pam minyak kenderaan tanpa di’pegang’ RM200 oleh pihak bank.

Caranya;

1. Klik PRESET pada skrin pam tersebut.
2. Tekan jumlah nak di isi. Contohnya RM52.
3. Masukkan kad bank tu.
4. Tunggu kelulusan.
5. Setelah lulus, keluarkan kad bank itu, masukkan pula kad PETRONMILES untuk kumpul point (sekiranya ada).
6. Angkat pam dan isi seperti biasa.
7. Sekiranya minyak kereta atau motosikal dah penuh sebelum sampai jumlah yang dah di’set tadi, letak sahaja pam itu pada tempat asal. Duit baki? Jangan risau, bank akan pulangkan 3 hari waktu bekerja berikutnya.
8. Bila dah letak balik nozel pam tu kat tempat asal, jangann lupa ambik resit sebagai rujukan.

Bank akan potong jumlah yang anda set tadi. Tak payah nak potong smpi RM200 bagai.. takut duit tak cukup lak nk guna sementara nak tunggu bank pulangkan duit baki semula. Huhu…

Harap dapat faham ya sapa yang guna kad debit untuk isi minyak kat pam. Share artikel ini pada kenalan yang selalu isi minyak guna kad debit di stesen minyak.

3 Comments

ash January 9, 2017 Reply

tqvm! baru terkena smlm. lepas ni kne lebih berhati hati…

jebat April 4, 2017 Reply

maAf. sy rasa tips yg cik bg ni hnya utk menetap kan jumlah yg kita nk isi shj. cth rm30. tp duit kita tetap diapungkan jugak rm200 wlpn kita dh set jumlah yg kita nk isi.

hanif April 4, 2017 Reply

Tidak. Untuk petron sahaja, kalau set RM30 sebagai contoh, hanya RM30 terus deduct daripada bank. RM200 tidak diapungkan. Untuk selain Petron seperti Shell, Petronas, ya.

Leave a Reply